Det är den godaste äppelkaka jag har ätit. Receptet kommer från Roy Fares.
Mördegsbotten:
120 g rumstempererat smör
3 dl mjöl
1 dl florsocker
1 äggula
Mazarinfyllning:
190 g mandelmassa
1 tsk kardemumma
80 g rumstempererat smör
1 ägg
3 äggulor
Äppelfyllning:
4 äpplen
1 tsk kardemumma
1 msk kanel
3/4 dl flisad sötmandel
2 msk flytande honung
1/2 dl rörsocker strö
Havrecrumble:
1/2 dl socker
1 1/2 dl mjöl
1/2 dl havregryn
1/2 tsk bakpulver
60 g rumstempererat smör
Mördegsbotten: Sätt ugnen på 180°. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Kavla ut degen till en ca 3 mm tjock rundel och klä en pajform med avtagbar kant. Klä formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg. Låt vila i kylen.
Mazarinfyllning: Riv mandelmassan och lägg den i en bunke. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.
Äppelfyllning: Skala, dela och kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.
Havrecrumble: Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.
Fördela mazarinfyllningen i pajskalet och därefter äppelfyllningen. Strö smuldegen över.
Grädda mitt i ugnen 35-40 minuter. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar