söndag 13 januari 2013
Skaldjursfylld laxfilé med duchesse och sherrysås
Detta underbara recept hittade jag hos matplatsen. T.o.m Fredrik tyckte det var jätte gott. Tyckte det blev lite sås, så nästa gång gör jag dubbelt.
4 port:
600 g laxfilé
Fyllning:
100 g räkor
50 g krabba
1/2 dl creme fraiche
1/2 dl majonnäs
3/4 dl färsk dill
1/2 tsk salt
1/2 tsk citronpeppar
Duchesse:
ca 8 potatisar
2 msk smör
2 äggulor
en skvätt vispgrädde (ta lite i taget så det inte blir för löst!)
1/2 tsk salt (ev mer, smaka av!)
1 krm muskotnöt
Sherrysås:
1 dl halvtorr sherry
1 fiskbuljongtärning
2 1/2 dl creme fraiche
50 g smör
salt
Sätt ugnen på 225°. Dela laxen i 4 bitar och skär ett snitt i varje bit så en ficka bildas. Lägg dem i en smord form. Hacka räkor och krabba grovt och blanda med creme fraiche, majonnäs och dill. Salta och krydda. Fördela fyllningen i laxbitarna och ställ i ugnen ca 8-10 min.
Koka potatisen mjuk. Tillsätt smör, grädde och äggulor. Vispa med elvisp till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och muskot. Spritsa ut till toppar på bakpapper och gratinera ca 10 min, 225°.
Häll sherry och buljongtärning i en kastrull och låt koka till hälften återstår. Tillsätt creme fraiche. Låt puttra en stund och runda av såsen med smör. Smaka av med salt.
Servera genast. Servera gärna stekt sparris eller sockerärtor till!
Etiketter:
Fisk och skaldjur
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar